חינוך מתוך חויה
ליל הסדר… הלילה הקסום הזה, אשר יש בו כל כך הרבה מהחויות היהודיות שלנו, שם מונח קו הגבול בין החוץ הזועף לפנים המאיר, יום החינוך, לילה שלם המוקדש להגדת לבנך, וכדי שישאלו התינוקות, ועוד ועוד – הכל ענין של חינוך.
כנגד ארבעה בנים דברה התורה, הכל מיועד להגיע לכלי הקבלה של הילדים, זה עיקר המצוה בלילה הקדוש הזה, בו אנו נדרשים להעביר את האמונה היהודית העתיקה שלנו אל מוחם הנקי והטהור של הילדים הקטנים. לא מצאנו בכל המצוות חג או מצוה, שכה יהיה בהם היבט חינוכי ממדרגה ראשונה, עלינו להפנים זאת, זה הזמן שלהם, של הילדים.
בספרים הקדושים מובא, כי בלילה זה נשפע כוח מיוחד שבגינו מסוגל האב, באיזו רמה שרק לא יהיה, להפנים את המסר היהודי השרשי בלבות צאצאיו, בליל הסדר, זו ההזדמנות לחנך לאמונה, מצוות ואהבת הבורא, צריך רק להאמין בזה ולנצל את ההזדמנות.
ככלל, הילדים מצפים ומחכים לליל הסדר, הם אוהבים את הלילה הזה, בו כולם מסבים ליד שולחן מפואר כבני מלכים, הבגדים חגיגייים, הצלחות והכוסות חדשים ולא מוכרים, הכל לובש חג, הוד והדר.
משנה זהירות על ההורים העייפים מארגון הבית, שלא לקלקל במו ידיהם את חג החינוך הזה, ולהפכו על ידי חוסר סבלנות וסובלנות ללילה של לחץ ואי נחת. כאשר כל אב ואם בישראל ידעו, כי הלילה הזה נועד להעברת מסרים, כבר לא יתחשבו בזוטות כלשהן, אלא יפנימו את אחריות התפקיד המיוחד והנדיר של ליל הסדר.
בליל הסדר החינוך מועבר על ידי המחשה, הדגמה, ספורת ושיר. אש יוקדת בלב אב ועינים נוצצות המספרות יותר מאלף מילים. לא על ידי הטפה ואמירת ביקורת, לא על ידי הגברת כח ההרתעה והגבולות, כי אם בשעה שמצה ומרור מונחים לפנינו, ושכינה הקדושה בתוכנו.
דעו לכם הורים! בליל הסדר הלבבות שלהם פתוחים, הלבבות הרוחניים הבלתי נראים, עליכם לדבר היישר אל הלב הזה, ובאמצעות נינוחות שלא מהעולם המוכר שלכם, לילה זה אינו נתון לשטח שיפוטכם כהורים הסמכותיים, בלילה הזה, גם ילדכם מסבים בשולחנו של מקום, הקב"ה, הוא בעצמו כביכול, ישפיע עליהם שפע קודש של אור ודעת.
באופן הרגיל, הילד, אוהב את ליל הסדר בבית הוריו, וכאשר גדל, הוא מתנהג באותו סדר, מטמיע את הניגונים המיוחדים, התנועות, הגישה, הניחוח והצבע המתלוה לכל העניין, אך תתפלאו לשמוע, כי יש ויש, קיימים בוגרים לאבות די מכובדים, שכאשר זכר עריכת ליל הסדר בביתם צף ועולה במדעם, הם מתכווצים, הם לא מוכנים להזכר בהשפלה ובלחץ והעצבים שההורים יצקו לתוך דפוס הסדר הקדוש.
גם אם הם ח"ו לא יתנתקו מהמורשת שלנו, ויעשו בעצמם סדר נאה ויפה, ההורים שלא השכילו להבין את משמעות החינוך בלילה זה – קלקלו לילד את עיקר המכוון, בליל הסדר אנו מנחילים לא רק את קיום המצוות, אלא אנו מטמיעים את אהבת השם, אהבת התורה, ודבקות מוחלטת של הנשמה ביהדות הפנימית שבלב.
ולא זו אף זו, לא רק שאנו רוצים שהילד יעשה סדר כזה בעצמו, אלא אנו חפצים לערוך סדר שכזה, שילווה את הנער בכל ימות השנה – כל החיים, שיהדות תהיה בעיניו, משהו נאצל וענוג, לא משהו מעיק ודוחה – ילד שרואה את אביו שטוף דמעות גיל ואושר בעת אכילת מצה או בניגון ההגדה, כבר לא יפרוק עול לעולם.
והכוונה של פריקת עול אינה במובן המעשי המצומצם של המושג, אלא עצם הסלידה מקבלת עול של הקב"ה ותורתו, גם אם בסופו של דבר מקיימים, אך חווים קושי שנכפה, הרי שחסר בנקודת החינוך לאהבה, אין זו יהדות מושלמת.
איזו מצוה אתם מכירים שכל כולה נתקנה – 'כדי שישאלו התינוקות', הגירוי הזה לאינטלקט של הילד היהודי, המוזמן לבוא לשולחן הדיונים, אינו בכדי, זו כל תורת החינוך על רגל אחת. ילד שיודע את הכתובת למציאת פתרונות לבעיות, או תשובות לשאלות, שבעיניו נתפשות כמהותיות – הוא לא יסבך את קרנו בסבך נפתולי התהיה, הוא יידע שליהדות אבותיו יש כיסוי לכל מילה – הכל אמת לאמיתה, והכל קרוב אל הלב, ללא דחיה וללא התחמקות.
"שלא יישנו התינוקות" הוא אקט נוסף, הנועד בעומקו לרמז לאב לנער את האדישות מקיום המצוות, לפרוץ את מעגל השיגרה המרדים, אם תינוקך יישן רוחנית, אבא! לא הצלחת להנחיל מורשת יהודית אמיתית, כי יהדות – אידישקייט – היא תוססת, דינאמית, חיה ונושמת… מלאת חיות ורעננות, הזהרו הורים, שלא ישנו הילדים שלכם את שינת הזמן, את האדישות הדורמיטית המחסלת, עליהם להיות עירניים ולוהטים באהבת ויראת השם.
והנה השאלות של הילד, מה נשתנה… הנה דו שיח של חינוך, הילד שואל, מפרט, אחת לאחת, שינויים שמתמיהים אותו, ענינים שלא מסתדרים לו, והאב, תשובה מוכנת לו בארסנלו, הוא יודע להקיף תשובה, לא רק ממוקדת ומתייחסת לנשאל, הוא מבטא יותר את הרקע ליצירת השאלה – עבדים היינו, הוא פירוט דווקני מעורר השתאות.
בסך הכל מה שאל הילד? למה היום בערב אנו נוהגים שונה מבשאר הערבים… אך כאן באה ההבנה ההורית, הילד לא מבין, משום שהוא אינו שם, במקום להנחית הוראות, פקודות ומוסר, עליי להובילו במשעולי הקורות אותנו, להפנים בלבו הרך את הפגישה שלנו עם הבורא יתברך. הבה נפגיש גם את ילדנו עם האמת העתיקה הזאת – ליל הסדר מתאים מאד לזה.