{משחק מחבואים}

דרושים מחפשי ה' בעולם החיפוי

 

אנחנו מחפשים אותו, מדברים אודותיו, חיים ממנו ובגללו, ואיננו יודעים אותו. הכול שלו, ואף אנו בעצמנו, ואיננו מודעים אליו מפליא, מעורר השתאות ומפחיד כאחד.

איה מקום כבודך, היכן ניתן למצוא אותך הנמצא הכי מציאותי…

השאלה הזאת, נשאלת בכל רגע ביקום הישימון שלנו, ישימון מפני שמושב בתים ובנינים אינו מסלק את השממה הכול שקט כל כך, השפה שנהגית בעולמנו אינה האמיתית, היא אמנם דומיננטית ורועשת אך מזוייפת היא, מחפה על אותה לשון נעלמת הנלחשת ברבדים אחרים נסתרים, בלתי נשמעים לבריות של האי עלמא.

הגילוי הנורא הזה, שבכל עלה ובכל אבן מסתתר כוח הממציא, שעדיין מזרים לו חיות של ממש משתק כל איש חושב. האומנם? צוחקים עלינו? כל הבלגן שמסביב, הינו אך משחק מוצלח סמיות עינים?

הבשורה הטובה שבעניין הכמוס הזה, היא הנקודה שאנו נזקקים לה רבבות פעמים בחיינו למצוא את הנקודות האלוקיות אשר מעטה השפלות החומרית מחפה עליהן.

מעטה שפלות מזוהמת, מבחינת מקום, זמן ומציאות אופף את הקוסמוס הנשחת והולך על ידי יצוריו הבלתי-מכירים ליוצרם, ואנו, נציגי האור, הנשלחים לעומק בקעת ההסתר, לחפון שם את אבני הגילוי המפוזרים בכל פינה, מוצאים את עצמנו נבוכים בארץ תלאובות, ללא זכרון עמום, אפילו, מאופי השליחות שהוטלה עלינו.

חסד עשה עמנו אלקים חיים, שכדברי הנביא ישעיהו הינו "אל מסתתר", ההסתר הזה מרחיק אמנם, משכיח את שפתו המיוחדת של הבורא אך באותו הסתר קיים גם מוטיב האלוקות, כלומר, לא מסתתר, אלא "אל" מסתתר יחי ההבדל.

הידד, יש בכל ההסתר הנורא הזה א'ל! וזה הכול מבחינתנו. המעמיק חשוב לחדשות הטובות הללו, מגלה את הלוט מעל ההסתרות הנערמות בדרך חייו, ופוגש בגילויים אלוקיים נאדרים בקודש.

חכמינו זכרונם לברכה, בתלמוד הירושלמי, במסכת תענית מלמדים: אם יאמר לך אדם היכן אלוקיך, תאמר לו בכרך גדול שברומי, שנאמר: אלי קורא משעיר. סוף ציטוט. שעיר היא אדום, מקום מושבו של עשו, ורומי היא עיר הבירה של צאצאיו, שהגלו את ישראל. הפסוק אומר (ישעיהו כא, יא): "משא דומה אלי קורא משעיר, שומר מה מלילה שומר מה מליל"; ומשמעותו לדברי הירושלמי היא, שה' יתברך קורא אלינו גם משעיר עצמה, ונמצא עמנו גם בתוך תוקף הגלות והסתר הפנים. הירושלמי ממשיך ומתאר כיצד שאלו ישראל את ישעיהו הנביא "שומר מה מלילה"?… מה יוצא לנו מתוך הלילה הזה? ועל כך השיב להם (שם כא, יב): "אמר שומר אתה בקר וגם לילה" לא כשאתם סבורים, אלא בוקר לצדיקים ולילה לרשעים, בוקר לישראל ולילה לאומות העולם. כשהוסיפו ישראל ושאלו מתי יתגלה הדבר, מתי תבוא הגאולה, נענו במילות הפסוק (שם) "אם תבעיון בעיו שובו אתיו". משיח צדקנו יבוא מתי שיידרש (המילים "תבעיון" ו"בעיו" באות מן השפה הארמית: בעותא = בקשה, תפלה) ואין הדבר תלוי אלא בתשובה.

כלומר סיבת החשכה, איננה העדר נוכחותו של ה' יתברך, אלא רפיון הידים שלנו מלבקשו. ברגע שנדרוש את ה' מתוך החשכה, יידרש לנו ויתגלה במהרה.

רבי נחמן, מתייחס למאמר זה, גם בקשר הפרטי של האדם ובוראו, ומעיר:

"נמצא שזה האדם ששאל היכן אלוקיך, בודאי הוא משוקע במדור הקליפות. כי הוציא את עצמו מן הכלל וכפר בעיקר, שאמר: היכן אלוקיך, ונדמה לו שבמקומו אין שם אלוקים. בכן תאמר לו: אפילו במקומך שאתה משוקע במדור הקליפות, גם כן שם תוכל למצוא אלוקותו. כי הוא מחיה את הכל, כמו שכתוב: "ואתה מחיה את כולם". ומשם אתה יכול לדבק את עצמך בו יתברך, ולשוב אליו בתשובה שלמה. כי לא רחוקה היא ממך. אלא שבמקומך שם רבו הלבושים (ליקוטי מוהר"ן ח"א סי' לג).

יהודי שמחפש את ה' תמיד יצליח למצוא אותו כי הוא באמת לא נעלם, הוא נמצא, כמו את משיח הכללי, זה שיסיר את הלוט מהבריאה כולה, גם 'משיח' הפרטי שבכל יהודי, מסוגל למצות את הגילוי הגדול ברמה האישית היו יכול לשהות לרגל המציאות שנכפתה עליו, באיזור שמאפייניו הם רומיים בעליל, שקוע בנוה האופל של כוח הקליפות.

ומשם, כן… ממש משם לשמוע את הקריאה האלוקית הקוראת משעיר, מעומק שבעומק של תחום החוצפה הבלעדי של השטן.

הקריאה האלוקית הזו, למרות שקולה המיוחד מהדהד ביקום בכל רגע נתון, אינה ניתן לשמיעה רגילה, השמיעה שאנו רגילים לה היא סובייקטיבית, היא שומעת רק מנגינות של עולם הזה אך בשמיעה של האיש התובע, בעיקר מעצמו "היכן אלוקיך", יכול להקשיב לקול הקורא אלי משעיר.

מספרים על הרבי ר' ברוך ממז'יבוז' זי"ע, נכד הבעל שם טוב הקדוש, שנצפה על ידי חסידיו, כשהוא ממרר בבכי, לשאלתם לסיבת הבכי הפתאומי, נענה, ששאלה זו שאל גם הוא את נכדו ששיחק עם חברו במשחק חפשו אותי… וגילה, לתדהמתו, שאין איש מחפשו. מיד נזכרתי, אמר הרבי ר' ברוך, שגם ה' התחבא, והוא יתברך בוכה על שאין איש מחפשו…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

001 אגרות חיזוק – ידידות נפש

התרפקות על אהבת ואמונת השם   בְּעֶזְרַת הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ, שָׁבוּעַ לְסֵדֶר וַיְחִי תשנ"ו. הַחַיִּים הַטּוֹבִים,

001 ספר 'אור הדבקות' – הקדמה

הקדמה יסוד היסודות היא הדבקות בו יתברך   יָרֵאתִי בִּפְצוֹתִי שִׂיחַ לְהַשְׁחִיל, בִּינָה חָסַרְתִּי וְאֵיךְ

002 ספר 'אור הדבקות' (א-י)

א. פֶּתַח דְּבָרֵנוּ יָאִיר בְּאוֹר יְקָרוֹת, בְּדִבְרֵי מָרָן הַבַּעַל שֵׁם טוֹב הַקָּדוֹשׁ זי"ע, שֶׁדִּבֵּר בְּקָדְשׁוֹ

003 ספר 'אור הדבקות' (יא-טו)

יא. וְכֵיוָן שֶׁהֻבְרַר לָנוּ שֶׁעִקַּר הַדְּבֵקוּת הוּא הָאֱמוּנָה, וְהָאֱמוּנָה הִיא הַדְּבֵקוּת, עָלֵינוּ לָדַעַת, שֶׁנִּתְּנָה לְאָדָם

004 ספר 'אור הדבקות' (טז-יח)

טז. וְעוֹד, לָשׁוֹן הָאֱמוּנָה מוֹרֶה עַל גִּדּוּל וּצְמִיחָה, כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב: "וַיְהִי אֹמֶן אֶת הֲדַסָּה", שֶׁפֵּרוּשׁוֹ

005 ספר 'אור הדבקות' (יט-כב)

יט. כִּי אָדָם שֶׁחַי חַיִּים שֶׁל גַּשְׁמִיּוּת וְחָמְרִיּוּת, אֵינוֹ יָכוֹל לַעֲצֹר אֶת עַצְמוֹ מִלַּחְטֹא, בְּבוֹא

006 – ספר 'אור הדבקות' – סיום.

ברכו את ה'   בְּעִסְקֵנוּ בְּמִצְוַת הַדְּבֵקוּת בּוֹ יִתְבָּרַךְ, דּוֹמֶה, שֶׁאֵין דָּבָר הַמֵּבִיא אֶת הָאָדָם

017 אגרות לב בשר

מִכְתָּב שִׁבְעָה עָשָׂר מוצאי שבת קודש לסדר חוקת, ה' תמוז תש"פ.   לכבוד האברך היקר

060 אגרות לב בשר

בעזרת השם יתברך, יום שני לסדר האזינו, צום גדליה תשפ"א לכבוד אהובי אחי היקר ר'

אנשי הסוד והסתר

לדמותם המסתורית של חיילי הצללים   לילה. חושך. שוכני תבל נמים שינה ערבה, מחליפים כוח

התחדשות

אני היום ילדתיך!   הייתי רוצה להיות כזה, חדש, נקי, טהור, זך ללא כל העבר

התפלות הפשוטות

הטבע האנושי שייך לתפילה מנקודת פשטותו   אין חסד יותר נפלא, פלאי פלאים, בלתי נתפש

חורבן הפנימיות

החורבן והתיקון שמתגלגל לפתחנו בדור אחרון   עולמנו הציני והמתרברב מציג כרטיס ביקור של חיצוניות

סך הכל עבד פשוט!

על פי משנתו של הרב הקדוש מניקלשבורג זי"ע   סערה בארמון המלך. איש לא יודע

צדיק נסתר

חיפוש אחר האיש הגנוז שמסתובב בינינו ובנו   עוד כשהיינו ילדים וקראנו בשקיקת נעורים נדהמת

תזיז את עצמך…

לשבחה של תזוזה יהודית   … וְאִם אַתָּה רָחוֹק מְאֹד מְאֹד מִמֶּנּוּ יִתְבָּרַךְ, וְנִדְמֶה לְךָ,

קטגוריות