לכבוד נחום שיחי'
איני יודע למה אתה שואל כאן שאלות כאלו, בפרטיות, בענין הבחינות של השכינה הקדושה, שעל זה נתקנו שני חלקי תיקון חצות, אבל פטור בלא כלום אי אפשר, והעיקר שיהיה לעובדה ולמעשה, להתעורר לומר בכל לילה תיקון חצות בתמימות ובפשיטות.
צריך שתדע, שיש שתי בחינות לשכינה הקדושה, רחל ולאה, (עלמא דאתכסיא ועלמא דאתגליא) רחל היא נקראת עקרת הבית, ואין לה זווג אחר חצות לילה, והיא יורדת אל הבריאה, ושם היא צועקת ושואלת להשם יתברך על חורבן בית המקדש, וכמו שכתוב: קול ברמה נשמע נהי בכי תמרורים רחל מבכה על בניה, וגם היא נותנת זמירות והודאות אליו כל הלילה, בסוד אלקים אל דמי לך, והיא אינה שוקטת ושותקת כל הלילה, ותמיד משבחת אליו יתברך. והנה לאה היא סוד השירות והתשבחות ונשארת באצילות ואינה יורדת כלל אל הבריאה, ואחר חצות לילה לאה נגדלת ורחל מתקטנת, ועיין כל זה בשער הכוונות בדרושי הלילה, פרק ד' באריכות. ולכן החלק של השבחים והזמירות של תיקון חצות לילה, אנו קוראים בשם תיקון לאה, וחלק הבכי והמספד אנו מכנים על שם רחל עקרת הבית. ואשרי המשתתף עם השכינה הקדושה אז בזמן נקודת חצות, ואף שאין אנו מבינים את עומק הסודות מה שמתעורר בעולמות העליונים על ידי זה, דברים נוראים ונפלאים, אבל די בכך שאנו עושים בתמימות ובפשיטות את מה שעלינו לעשות – להשתתף עם השכינה הקדושה בעת חצות לילה, ואחר כך לעסוק בתורה.
אין עליך להבין שורש הענינים בעולמות העליונים, מהו תיקון רחל ומהו תיקון לאה, כי לזה אתה צריך ללמוד כתבי האר"י וללמוד הדברים במקומם כראוי, אבל לומר הפסוקים הקדושים, בתיקון רחל ובתיקון לאה – זה כל אחד יכול לעשות, ורבינו ז"ל הזהיר לקום בחצות וכו' כידוע, ואנשי שלומינו נזהרים מזה קטן כגדול.
כיון שאין בוכים בשבתות ובימים טובים ובימים שאין אומרים בהם תחנון, לכן נוהגים לומר רק בימי החול ממש את תיקון רחל, אבל תיקון לאה אומרים כל השנה. ואשריך אם תזכה להחזיק בזה כל ימיך, שלא להחסיר לילה אחד מאמירת תיקון חצות.
וכבר אמר מוהרא"ש אשר חצו"ת ראשי תיבות, ת'אמר ח'צות, ו'יתבטלו צ'רותיך, כי מי שמשתתף בצער השכינה, זוכה שימתיקו ממנו את הצרות.
ובענין זמן אמירת תיקון חצות, כבר אמר רביז"ל בפירוש שהוא שש שעות מתחילת הלילה, ויש שמכוונים לספור השעות מהשקיעה, ויש מצאת הכוכבים, וזה חופף עם הזמן המופיע בלוח, ואם לא – עשה כדעת רביז"ל, אבל צריך להזהר מדקדוקים בזה, כי רביז"ל אמר לאחד, החצות שלך יהיה בשעה שלוש, כי לא יכל להיות ניעור בדיוק בנקודת חצות, וכשעושים מזה נערוון, מאבדים כל החן, לקום בחצות הוא בפשיטות בלי הרבה דקדוקים ובלבולים. אבל אם אתה רוצה, וקל ונעים לך – ספור שש שעות מתחילת הלילה ואז תאמר תיקון חצות.
המאחל לך שתזכה לעשות נחת רוח להבורא יתברך תמיד.